Äppelringar

appelringar5
Mycket har handlat om torkade äpplen hos oss på sistone. Jag har nämligen fått storhetsvansinne när det gäller mängden äpplen. Målet jag ser framför mig är att vi ska kunna äta våra egna torkade äpplen flera gånger i veckan – i ett halvår minst. Som snacks till både oss och barnen förstås men också till teet, frukostgröten och så vidare. Allra mest ser jag fram emot att göra min egen granola med torkade äpplen från trädgården. Blir det lyckat ska ni förstås få receptet sen.

Torka äpplen på tråd – gör så här

Bästa sättet att torka äpplen är att låta dem torka i rumstemperatur inomhus. Ingen el behövs och det går att torka riktigt mycket åt gången. Ofta rekommenderas att använda blompinnar att hänga dem på men jag har aldrig förstått vitsen med det. De är ju så korta att det är svårt att torka några större mängder. Bättre då att spänna upp ett snöre kors och tvärs över hela rummet, i stil med en rejäl tvättlina. Då kan man verkligen gå all in med sina äpplen.

• Kärna ur äpplena och skär dem i skivor.
• Spänn upp ett snöre hårt så att det inte slokar. Häng äppelringarna luftigt på snöret och lämna att torka i 3-4 dagar.
• Förvara i glasburkar eller väl förslutna pappåsar.

appelringar7

Torka äpplen i ugn

Om det är bråttom går det också fint att torka äpplen i ugn. I varmluftsugn går det bra att ställa in flera plåtar i ugnen samtidigt.

• Kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Om de ska användas till te eller granola kan man skära dem i mindre bitar redan nu.
• Sprid ut ringarna på ett bakplåtspapper. De ska inte röra varandra.
• Ställ in plåten i ugnen men lämna ugnsluckan på glänt genom att klämma fast en träslev eller liknande i luckan. Torka på 50 grader i omkring 4-5 timmar. Tiden varierar beroende på önskad konsistens och ringarnas/bitarnas tjocklek.
• Förvara i glasburkar eller väl förslutna pappåsar.

En kommentar på “Äppelringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s