Ärtskott och vårkänslor

Artskott2Hurra, nu har våren kommit! Okej, det må ligga snö utomhus men i vårt fönster spirar gröna späda skott som aldrig förr och de gör mig glad varje gång jag går förbi.

Ärtskott kan odlas inomhus året runt men det är nu på vårvintern när nästan inget annat växer som magin blir som störst. Känslan av att klippa krispiga skott som innehåller smaker som grönsaker annars mest gör på sommaren är oslagbar.

De kan användas istället för gurka eller tomat på mackan men piffar upp i princip vilken maträtt som helst genom att addera något grönt och färgrikt till tallriken. Det är perfekt att klippa några ärtskott över linsgrytan, att toppa salladen med dem eller att bara äta dem som de är.

Är så förväntansfull inför odlings- och matåret 2018 nu. Så mycket gott vi ska plocka, laga och äta alldeles snart. Snart kommer nässlorna, rabarbern och sparrisen!
Ärtskott. | Ta till vara.

Odla ärtskott – gör så här

Att odla ärtskott är barnsligt enkelt. Via odlingsproffset Sara Bäckmo fick jag rådet att inte använda för små planteringskärl. Små konservburkar och annat må se gulligt ut och funkar förstås fint om man mest odlar som experiment med barnen eller så. Men för att få ut en någorlunda skörd är det bättre att välja en bricka eller en rejäl ugnsform eller liknande till sin odling.

• Täck en bricka med planteringsjord. Ett par centimeter jord räcker fint. Strö vanliga torkade gula ärter från mataffären tätt ovanpå. Ärterna behöver inte täckas med jord efteråt.

• Vattna och håll jorden fuktig tills de gror. Man kan täcka med plastfolie så att sådden inte torkar ut lika lätt men jag skippade detta och höll istället koll och sprayade med vatten ofta.

• Efter 1-2 veckor är skotten färdiga att skördas. Klipp av dem med sax en liten bit upp så växer de upp på nytt och kan skördas flera gånger om.

En kommentar på “Ärtskott och vårkänslor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s