Rabarbersoppa med jordgubbar

Rabarbersoppa med jordgubbar

Jordgubbarna är här! Och rabarbern också förstås. Vid den här tiden på året, när rabarbern fortfarande är späd och fin och de första gubbarna kommit, vill jag alltid laga något med både rabarber och jordgubbar. Älskar kombinationen! För den sötsyrliga smaken. Men också för att man får den där aptitretande röda färgen på köpet när man tillsätter jordgubbar till rabarbern.

Rabarbersoppa med jordgubbar. Ta till vara.

Du behöver (till fyra portioner)
500 g rabarber
200 g jordgubbar
1/5 vaniljstång
3 dl vatten
2 dl socker

Gör så här
• Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en gryta tillsammans med vattnet och sockret.

• Skölj rabarbern och skär i bitar. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg i grytan.

•Koka upp och låt koka i omkring 10 minuter, tills rabarbern är mjuk. Mosa frukten lätt med en slev mot grytans kanter. Smaka av om sockermängden är lagom och tillsätt mer vid behov.

• Passera genom en sil över en bunke.

• Servera soppan i portionsglas kyld med en klick grädde, vaniljglass eller yoghurt. Garnera gärna med skivade jordgubbar.

Tips: Fruktmoset som blir över när soppan silas funkar fint att smaksätta frukostyoghurten med.

Spara

En kommentar på “Rabarbersoppa med jordgubbar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s