Höstmaten 2018

Pumpasoppa3

För ett tag sedan listade jag mina matmål inför sommaren. Nu börjar det dra ihop sig mot kyligare tider och den där lätta sommarmaten känns inte lika lockande längre. Höstmaten däremot!  Jag vill att mitt köksbord ska vara som en enda lång skördefest fram till jul.

Så här vill jag äta:

Trattkantarellsoppa5

• Svamp i alla former. Gratis när man plockar själv och det godaste som finns. Än så länge har jag inte hittat en enda svamp i år men jag hoppas ändå på en riktigt bra svamphöst. Allra helst vill jag äta kantarelltoast och pasta med svart trumpetsvamp, vitlök och olivolja. 

• Tomater. Så länge de fortfarande är goda (minst en månad till) tänker jag mjölka ut det mesta ur tomatsäsongen. Kanske att det blir lite färre kalla sallader framöver och mer ugnsrostade tomater, soppor och såser.

• Gröt till frukost. Nu är det äntligen grötsäsong igen! Jag tänker äta min med hemlagat äppelmos, mjölk och rostade hasselnötter.

• Soppor till lunch och middag.  Man tar valfri grönsak, till exempel en pumpa eller ett fång morötter och lagar en hel middag på ett kick. Perfekt! Dock ett måste att ha riktigt bra bröd och god ost till.

• Grytor. Hösten är kanske främst grytornas och långkokens tid – något jag själv inte varit så bra på att laga. Men förra året investerade vi i en gjutjärnsgryta som är perfekt för ändamålet och nu vill jag laga grytor hela tiden så att den kommer till användning. Är så sugen på fiskgryta med saffran och aioli och alla grytor med potatis och/eller kikärtor i.

• Mat över öppen eld. Bara för att sommaren är slut behöver man ju inte sluta grilla. Tvärt om. Nu är grillförbudet hävt och jag vill laga mustiga grytor i en kittel över öppen eld och värma mig vid brasan under tiden. Tur att vi har gott om kvistar på tomten som behöver eldas upp.

• Vilt. Jag var vegetarian i många år men eftersom barnen äter kött och det blir krångligt att laga flera olika rätter har jag börjat äta lite kött igen. Jag har fortfarande svårt att tugga i mig en stor biff till middag. Men barnklassikern köttfärssås och andra mer lättuggade kötträtter kan jag äta. I höst vill jag byta ut grisen och kon mot vilda alternativ. Vildsvinsbolognese, någon?

• Skaldjur. De är godare när vattnet är kallt. Mina favoriter är pasta vongole och Moules frites. Blir så hungrig nu.

Lingon1
• Fortsätta plocka vilda bär. Ännu finns mycket att plocka i naturen. Lingon,  björnbär, nypon, rönnbär och slånbär till exempel. En del blir till och med bättre efter första frosten.

Appelplockning ny2Granola3

• Äpplen. Höstens stora stjärna i min bok. Vi har fler än vi kan ta hand om men jag tänker göra ett gott försök.  Äppelkaka med vaniljsås, äppelmust, torkade äppelringar, äppelmos och så vidare. Jag vill också lära mig att använda äpplen mer i huvudrätten, som man gjorde förr i tiden innan potatisen kom.

Valnotter3

• Valnötter. Ser verkligen fram emot årets valnötsskörd. Förra året tog nötterna slut långt innan jul men i år är vi taggade till tusen och jag känner på mig att vi kommer att vinna racet mot ekorrarna. Målbilden är att laga pasta med valnötssås.

• Tända ljus! Det blir ju så mycket mysigare att äta när man kan kura skymning och tända fladdrande stearinljus allt eftersom mörkret lägger sig.

• Duk på bordet. På sommaren är inte maten så formell. Man äter på stranden eller i trädgården eller var helst man råkar vara för tillfället.  Man sitter på marken, håller maten i händerna och dricker kanske direkt ut flaskan eller från något gammalt termoslock man hittat. Det är förstås härligt på sitt sätt när det inte är så pretentiöst, men nu vill jag sitta vid ett omsorgsfullt dukat bort igen. Vinglas på hög fot, frasiga linnedukar, olika bestick för olika rätter – bring it on.

Nypon2

• Kvällste.  Så mysigt ju! Helst med skorpor till.

Det var allt. Vad vill ni äta i höst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s