En junidröm

I SÄSONG: JUNI

Frukt och bär
Rabarber
Jordgubbar

Körsbär
Citron

Aprikos
Fikon
Melon

Att plocka i skog och mark
Kantareller (efter midsommar)
Fläder
Syren
Nässlor
Maskros
Tusensköna

Det är sommar! Eller, enligt SHMI kom sommaren till mina krokar runt Lund redan den 18 april. Men trots att slutet på april var sällsynt varm har senvåren ändå lunkat på i maklig takt. Inga overaller förvisso.  Men man har gjort säkrast i att ta med sig vårjackan ut.

Men nu. Nu är det juni och sommar som i fläder, jordgubbar, sommarlov och bad från bryggan. Om några veckor drar vi till fruktträdgården och stannar tills ängsgräset gulnat och årets första äpplen är klara för skörd.

sjo

Fast trots att juni är den första riktiga sommarmånaden blir det ofta en månad av väntan för mig. Jag väntar på att sjön ska bli uppvärmd och på att naturen ska göra färdigt allt gott man kan äta. Längtar efter att lägga syrliga vinbär i min frukostyoghurt och efter att skörda allt som står på tillväxt i mina pallkragar.

Men i år är det carpe diem som gäller. För även om juni inte kan skryta med samma överflöd som juli och augusti rymmer månaden ändå några av årets matmässiga höjdpunkter. De stavas jordgubbar, fläder och kantareller.

Detta vill jag laga och äta i juni:

  • En rejäl laddning fläderblomssaft. En riktigt god fläderblomssaft lägger, så att säga, grunden för hela sommaren. Då går det att ta sig ett glas iskall saft efter ett svettigt arbetspass i trädgården, bjuda sommargäster på hemgjorda fläderdrinkar eller bara vispa ner lite saft i gräddbunken för att kunna äta sina jordgubbar doppade i flädergrädde.

Linssallad med tomat och persilja.

  • Caprese och andra tomatsallader minst tre gånger i veckan. Jag är så glad att det går att få tag i svenskodlade tomater igen. Tomater är det bästa som finns och jag tänker fira genom att äta varje dag tills hösten tar dem ifrån mig.
  • Börja skörda i pallkragarna. En hel del är ju ändå färdigt att skörda redan nu, till exempel alla salladsblad och rädisor. Hurra för det!

Salsa verde.

  • Örter i och till allt. Ingen måltid utan färska örter den här årstiden. Vi har egenodlade örter både i fruktträdgården och i den lilla radhusträdgården. Det är förmodligen något av det mest tacksamma man kan odla. De flesta kommer tillbaka år efter år utan att kräva mycket skötsel och om man bara tar sig tiden att plocka några få blad kan de förändra smaken på en hel måltid.På bilden syns salsa verde, en örtsås med persilja, kapris och sardeller som lyfter vilken grillmiddag som helst.

  • Jordgubbar varje dag. Helst både till frukostyoghurten och med mjölk efter middagen. Gärna några till mellis också och i salladen tillsammans med halloumi. De är tyvärr inte gratis att köpa och förra året blev vi nästan ruinerade av jordgubbssäsongen (man måste ju ändå prioritera). Men i år odlar vi våra egna för första gången. Hoppas så på en god skörd.

Grillade nektariner med honung och pistaschnötter. | Ta till vara.

  • Äta och laga maten ute. Vårt hus i fruktträdgården är så skruttigt att man gärna slipper att vara inne allt för mycket. Hur bra är det då inte att flytta ut köket och både laga och äta maten ute bland frodiga äppelträd och skira ängsblommor? Nu är det definitivt grillsäsong!

appelmuffins3

  • Ta korgen under armen och gå ut på årets första svamprunda. Efter midsommar kan kantarellerna börja titta upp. Jag tänker vara där när det händer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s