På min tallrik i juli

rulltarta5

I SÄSONG: JULI

Frukt och bär

Jordgubbar
Hallon
Vinbär
Krusbär
Blåbär
Körsbär
Rabarber
Plommon
Persika
Aprikos
Nektarin

Melon
Citron
Fikon

Att plocka i skog och mark

Fläder
Kantareller
Karl Johan

Övrigt att ta till vara

Lavendel och andra örter

J

uni blixtrade förbi i överljudsfart mellan semesterpackningar, midsommarfester och jobb som skulle göras klart. Och nu är det plötsligt juli! En av de bästa matmånaderna på hela året.

Blir det soligt väder kan man plocka solvarma bär och äta dem med kall mjölk efter ändlösa grillmiddagar i trädgården. Blir det regn och rusk fylls skogen med gyllengula kantareller och delikata soppar. Julimaten blir bra i vilket fall.

Det här hoppas jag kunna lägga på min tallrik i juli.

hallonsockerkaka1

  • Hallon! Hallon är mitt favoritbär och jag tänker äta hur mycket som helst nu när de äntligen är i säsong. Vi har några enstaka buskar i trädgården men de räcker förstås inte på långa vägar.  Det blir garanterat ett besök på fina gården Bonnslätt 1:56 som har traktens bästa självplock och några turer ut i omgivningarna på vildhallonjakt med barnen.

  • Svarta vinbär, körsbär, krusbär, jordgubbar och smultron. Dessa godingar har vi i trädgården och i juli äter vi färska bär till frukost varje dag. Gärna till efterrätt också. Som de är med lite mjölk, som kräm och kompott, som en marängsviss eller som en lyxig pavlova.  Och förstås till årets laddningar av sylt, saft, glass och alla goda bärpajer.

grilladenektariner3

appelmuffins3

  • Kantareller. Årets första laddning kantareller måste få bli svamptoast. Det är sedan gammalt. Längtar så!appelmust2
  • Grillbonanza. Jag upptäcker hela tiden nya saker att laga på grillen. Pizza, paj, grönsaker och frukt. Det mesta går ju faktiskt att lägga på grillen om man bara justerar tillvägagångssättet något. Vi kommer att laga maten ute i stort sett alla dagar som vädret tillåter. Den ultimata sommarlyxen.
  • Skörda våra egna persikor. Nu är det fyra år sedan vi planterade vårt persikoträd mot väggen på baksidan av det gamla stallet. Vi har fått enstaka frukter tidigare år men inga mängder. Nu verkar det äntligen som trädet kommit igång med fruktsättningen. Kanske blir det rent av en peach melba på egna frukter i år?lavendel6
  • Ta vara på trädgårdens örter. I juli är örterna i sitt esse och som allra bäst att skörda. Här kommer det att torkas, frysas och fixas hela månaden.

Vilken är er bästa mat i juli?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s