Oktobermaten

trattkantarellpasta4

Hej! Det blev visst en högst ofrivillig bloggpaus här inne. Livet kom så att säga emellan. Så som det blir ibland.

I SÄSONG: OKTOBER

Frukt, bär och nötter

Äpple
Päron
Plommon
Vindruvor
Kvitten
Aroniabär
Hösthallon
Björnbär
Nypon
Fläderbär
Havtorn
Slånbär
Lingon
Åkerbär
Kastanj
Valnötter

Citron
Apelsin
Satsumas
Clementin
Fikon

I skog och mark

Kantareller
Karl Johan
Trattkantareller
Svart trumpetsvamp

Men nu är säsongsguiden uppdaterad för det som återstår av oktober och eftersom det är en av mina favoritmånader vill jag ändå dela med mig av mina matplaner som jag brukar

För mig är det bästa med oktober alla helger i skogen. Lukten av mossa och våta löv i näsan, termoskaffe och barn i gummistövlar som måste klättra upp på varenda sten de passerar.

I Skåne är det ett fantastiskt svampår och vi fyller snabbt våra korgar när vi är ute. Förra helgen hittade vi kantareller, svart trumpetsvamp, taggsvamp och Karl Johan. För att äta upp allt blir det svamp flera dagar i veckan. Risotto ena dagen, svamppasta eller toast nästa och kanske en liten omelett på taggsvamp till helgen. Älskar det!
Så, här är mina planer för  de sista dagarna av oktober:

Pasta med trattkantareller, grädde och vin. Ta till vara.trattkantareller

  • Fortsätta svampfesten. Än så länge har vi ätit upp all svamp vi hittat men nu börjar det också bli dags att tänka på att fylla på förråden inför vintern genom att frysa in och torka.
  • Ta hand om årets valnötsskörd. Nötterna är redan plockade men det gäller att tvätta dem och torka på rätt sätt om de inte ska ruttna. Här finns en liten guide.

    appelmust9

  • Plocka äpplen för vinterförvaring. Vi har redan plockat en del och gjort en rejäl laddning äppelmos (här är mitt bästa recept med vanilj) men våra bästa vinteräpplen sitter fortfarande kvar på träden och det börjar bli bråttom att få ner dem. Vi har många äpplen att plocka men att vinterförvara är ändå väl värt besväret. Så länge mössen håller sig borta har vi våra egna äpplen februari ut.

    Havtornssill1

  • Plocka havtorn! Förra året gjorde jag havtornssill till julbordet och det blev en av de godaste sillinläggningarna jag ätit.Chokladfondant med björnbär.
  • Laga en riktigt god höstmiddag och servera hemlagad efterrätt med björnbär. Kanske den här chokladfondanten med björnbärsrcoulis?

Vilken är er bästa mat i oktober?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s