Sköna maj

syrensocker4

I SÄSONG: MAJ 

Frukt och bär

Rabarber

Apelsin
Citron
Grapefrukt

Att plocka i skog och mark

Maskros
Kirskål
Nässlor
Ramslök
Enbär
Tusensköna
Viol

M

aj brukar alltid försvinna i ett ostoppbart virrvarr av föreningsmöten, deadlines, deklarationer eller avslutningar. Samtidigt längtar jag aldrig ut så mycket som i maj.  Jag vill bara sitta i trädgården eller skogen och titta på allt det gröna och känna lukten av jord, gräs och grönska. Så i år, när mycket av livet är inställt, tänker jag passa på att göra just det. Kanske plocka med mig lite ätbara skott in och laga något gott. För nu börjar det hända saker på allvar med utbudet i naturen och trädgården. Rabarbern är redo samtidigt som nässlor, ramslök och andra gröna blad finns i överflöd. För att inte tala om livets grönsak – sparrisen!

Här är mina drömmars mat i maj:

rabarbersaft1

  • Den bästa majmaten äts förstås utomhus. Äntligen är det inte för kallt att ta med sig fika ut och sitta i solen i en glänta i timmar. Kan inte tänka mig något jag hellre vill göra just nu. Nybakad sockerkaka, barn som plockar vitsippor och hemlagad rabarbersaft – det blir inte bättre än så.

    syrensocker2

  • Ätliga blommor på allt. Jag älskar ätliga blommor som förvandlar varje anspråkslös tisdagsmiddag till en festmåltid och redan nu finns det ganska mycket att välja på. Tusenskönor, maskrosor, ramsöksblommor och, det bästa av allt, snart finns det syrener! De första små knopparna har redan slagit ut här hos oss. De är perfekta att strö över efterrätter eller bakverk men de går också att varva med strösocker i en burk för att göra syrensocker eller frysa in i isbitar till försommarens drycker.

    Nasselplattar1

  • Nässelplättar med rödlök rom och smetana toppade med solgula rapsblommor. Gärna  efter en dag i trädgården ihop med ett glas kallt vitt vin.

    img_7591-1

  • Sparris, sparris, sparris! På enklast möjliga vis med citron och parmesan i små pajer med ricotta eller kanske i en krämig risotto. Blir så hungring när jag skriver det här.

Vad vill du äta i maj?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s