Hösttermin och nystart

Äppelkaka. Ta till vara.

Hej!

Sommaren gled förbi i rasande fart i år. Huset vid fruktträdgården har äntligen fått ett nymålat kök och baren har fått rosor på kinderna. Men nu är det dags att återvända till vardagen och ta nya tag med med livet och inte minst med maten. Just maten är ju ett lyxproblem så här i september när köksträdgård, torgstånd och butiker fullkomligt dignar av godsaker. Jag kan nästan bli lite stressad över att hinna äta allt gott nu innan det försvinner. Härligt ändå!

Det har tänker jag prioritera på matsedeln hos oss:

Chokladfondant med björnbär.

Middagar med flera rätter. Efter en sommar där vi renoverat kök och lagat enklast möjliga mat utomhus (tänk korv med ketchup på grillen) är jag så sugen på att låta maten ta mer plats i mitt liv igen. Laga flera rätter, bjuda hem vänner och bara njuta av säsongens överflöd. Till efterrätt får det gärna bli chokladfondant med björnbärsrscoulis.

Appelkaka2

appelmust9

appelmuffins1

Allt med äpplen. Nu är tidiga äppelsorter klara för skörd vilket innebär att säsongen för äppelmuffins, äppelmos (den godaste har vanilj i sig), äppelkaka och allt annat fantastiskt man kan laga av äpplen är igång.

Krikonplockning i fruktträdgården. Ta till vara.

Krikonmarmelad3

Marmelad. En riktigt god marmelad lyfter höstens alla testunder, fikor och sconesfrukostar och håller i evighet (nåja, ett år i alla fall). Riktigt värt att laga om du frågar mig. Men en behöver inte misströsta för att hallonen börjar tryta och jordgubbarna är slut. Det finns fortfarande gott om frukt och bär att köra igång ett hederligt marmeladkok på. Förra årets laddning gjordes på vildplommon och det blev underbart gott. Björnbär, vanliga plommon eller äpplen är förstås också perfekta i en hemlagad marmelad.

Trattkantarellsoppa5

trattkantarellpasta4

Svamp. Det blev inte så mycket svampplockning i sommar men nu ska jag ta revansch med råge! Så sugen på svamprisotto, trattkantarellsoppa med sherry och alla sorters pasta med svamp.

Vad vill du laga/äta just nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s